Съвети за Ролери: Как да изберем правилно ролери и ролкови кънки?

Как да изберем правилно ролери и ролкови кънки? избор на ролери кънки ролкови кънки избера ролери ролкови кънки Бургас
Как да изберем правилно ролери и ролкови кънки?
Как да изберем правилно ролери и ролкови кънки? избор на ролери кънки ролкови кънки избера ролери ролкови кънки Бургас

В специализирания ни Магазин за ролери-кънки на Ролери Школа Бургас предлагаме  широка гама Ролери за възрастни, ролери за деца и над 50 вида ролкови кънки. Обадете ни се за съвет. 

Тел. 0878-197022



roleri

Разликата между боклуците, които се продават и истинските ролери е огромна. Определено финансово ви излиза далеч по-изгодно директно да купите истински, стабилни ролери, с които да може да се кара дългогодишно и да издържат двойно повече номера. Колелцата им издържат 5-10 пъти повече - откъдето спестявате многократно, а и удоволствието при карането е истинско. Децата могат да се развиват бързо, а не да карат с кльопнали крака, което е резултат на калпавите огъващи се евтини ролери.
 
Карането на ролери и кънки е невероятно кардио, адреналин и удоволствие. При карането на ролери възрастта няма значение. В Школата ни по ролери обучаваме децата от 2 годишни, както и възрастни баби дядовци, които се справят прекрасно. За всеки вид каране и възраст си има методология, така че можем да ви обучим. Ролери карането е изключително полезно за цялостното поддържане на добро здраве, тонус и настроение.

С новите фрирайд и фристайл ролери можете да карате градско, в паркове, по улици и където решите. Карат по-добре от кънките за лед и позволяват всички видове каране; слалом, трикове, скорост, скокове, инлайн-хокей и т.н.. Организират се различни събития и състезания за скейтъри, ентусиасти, любители като уроци и състезания с цел да се насърчи спорта на открито.

Като школа по ролери имаме дългогодишен опит и Ви помагаме да изберете най-подходящата екипировка за Вас и вашето дете, семейство или приятели. Може да ви предложим подходящи ролери, както за големи, така и за най- малките; най-добрите ролери за момичета и момчета.

Какъв модел ролери да изберем

Първо трябва да са истински ролери. В Европа има само 4 прозводители на истински ролери, като Рочес, СЕБА, Пауърслайд, останалите са производители на обувки, гума, играчки (нямат необходимите качества). Поради това тези от обикновенните магазин почти не стават за каране. Те се равняват на учебни ролери, каквито ти трябват за не повече от 1-3 дни, след което само ще те спъват и пречат. Хората идват с такива и още на първа тренировка се оказва, че с тях не  може да се кара.

Може да преценим нужните ви ролери според личните ви умения и възможности за каране, както и целта за която взимате ролерите. Дали ще обикаляте в града, скачате, правите трикове?
Ролерите могат да бъдат: 

Фитнес – за обикновено каране (евтини варианти), огъващи се, с нисък клас колелца, не позволяващи много неща. Бързо уморяват краката. Могат да те спънат и скоро да се изкривят.

Професионални – За скоростно каране, трикове и фристайл (това са ролери от по- висок клас и обикновено са по- скъпи )

Ролерите за деца - това са регулеруемите ролери, които обхващат до три размера. По този начин детето може да кара свойте ролери по- дълго време, тъй като самата обувка се регулира (разтяга) с промяната на размера на крака.

Ролери 2 в 1, това са моделите, които могат да се използват, както като кънки за лед, така и като ролери, чрез смяната на шасито на самата обувка. Има и модели ролери 3 в 1 включващи и ролкови кънки.

При избора на ролерите помислете за :
Личните предпочитания за стил на каране
Имайте предвид индивидуалните си възможности за каране
Размер на обувка
Качество и здравина на продукта
Дизайн и цена
Колелца на ролери

За приятното каране, както и за правилното и безопасно изпълнение на трикове от значение са колелцата и тяхната редовна поддръжка и смяна. Обикновените ролери са с 4 бр. колелца, а тези за свободен стил- 5 бр. От значение са размера на колелцата: диаметър, дебелина и твърдост. Обикновено се обозначават с милиметри и съотношението диаметър, дебелина се обозначава, като например 80/20 на самото колело. Като цяло колелата с голям диаметър са по- бързи, а с по- малък са по- бавни.Ето защо за начинаещи се препоръчват по- малък диаметър колелца. Може да се направи следното ориентировъчно разделение между различните видове:

За каране по U-рампи (Агресив), се препоръчват ролери с малки колелца (55 – 62 мм).
Детските ролери (около 70 мм).
Фрирайд (80 мм)
Фитнес (81 – 84 мм).
Ролери за скоростно каране (90 - 125 мм).

Важен фактор е и индекса за твърдост, който се отбелязва с буква „А” върху колелото: Но този номер не трябва да ви подлъгва. Няма нищо общо между колелца от най-добрите производители и другите, дори твърдостта да е същата, качествата не са. 

Меките колела с индекс около 80А са за по- бавно каране и за начинаещи (от 80A).
Средно твърди колела са 85А -90А, предназначени за фитнес каране и каране по различни терени (80A – 90A).

Най - твърдите колела около 90А се използват за скоростно каране и при свободен стил на каране, където има по - голямо натоварване върху колелцата (от 90A).

Материал, дължина на рамката и лагери

За най- добра стабилност на крака и добра фиксация на глезена е добре обувката на ролера да е по- висока.Обикновено обувката в основата си и около глезена е от пластмаса а в лицевата част от текстил, за по- голям комфорт и вентилация. Препоръчително е ролерите да се избират от половин до един номер по- големи.

Шасито на ролерите също дава отражение при каране. То може да е от здрав и лек алуминий или от пластмаса. Като цяло алуминиевото шаси е по - устойчиво. Шаситата също така могат да бъдат дълги - за по- добър баланс и или къси за по - добра маневреност и трикове.

Лагерите не определят скоростта и качеството на каране. Гледайте обаче да са маркови. Колкото по висок е индексът ABEC, толкова по-скъпи (ABEC -1 , ABEC-ABEC-2, ABEC-3, ABEC-5, ABEC-7, ABEC-9). Но за реалните качества на различните макри питайте нас. Маркови АВЕС-1 са по-добри от АВЕС-9 куча марка. Така че не се залъгвайте, гледайте да са Рочес, Ролербелйд, СЕБА или Пауърслайд.

От значение е и начинът по- който се закрепва шасито за обувката. Най - препоръчително е то да бъде чрез болтове, които лесно могат да се освободят и по този начин поддръжката и почистването на обувката да се извърши по по - лесен начин. При по- евтините модели закрепването на шасито е, чрез нитове, а понякога дори е директно залепено.

Избор на ролерите по категория:

По високия клас автоматически означава, че всичко се вдига; колелца, лагери, шина, удобство, стабилност, издръжливост, маневреност, гладко каране, обхваща повече размери и т.н. 

Ролери за начинаещи - По - малки колелца (70-80мм), по-меки и бавни (силиконови)
Фитнес ролери – колелцата са с диаметър между 80мм и 90мм, обикновенно пак силиконови
За свободен стил -оптималните 80 мм, с къса шина, професионални колелца
Скоростни ролери и свободен стил - Най- голям диаметър колелца над 100мм, с най- висока твърдост
Слалом (freeskate, urban, freestyle) ролери – Подходящи за слалом спускания, каране в града, те имат късо шаси, здрава обувка и твърди колелца (76 – 80 mm)
Скандинавски (outdoor) ролери – За каране по неравни терени, на трева, имат големи колела, дълго шаси, използват се най често с щеки, така се имитира ски бягане през лятото
Детски ролери - С малки колела, бавни подходящи за начинаещи. Тези ролери обикновено са с регулируем размер (3 - 4 размера)

Качеството, удобството и атрактивният дизайн на ролерите са в пряка пропорционалност с тяхната цена. Специалистите препоръчват да не се правят компромиси при избора, тъй като е на лице зависимостта между правилния избор и удоволствието от карането и безопасността. Инвестираните пари се връщат под формата на добро здраве, тонус, сигурност при каране и дълъг живот на самите ролери.

Не забравяйте и за безапасността! Помислете и за предпазни средства на вашето дете, като каска, наколенки и налакетници. Не за всички стилове ще са нужни, но за начинаещите и при състезания, както и при по-скоростно каране, ще са абсолютно необходими.

Кога да започнем да караме ролери?
В школата тренираме деца от 2 годишни. Но ако няма кой да ви тренира, децата е хубаво да започнат да карат ролери между 4 и 10 годишна възраст. При нас тренираме много деца на 3 - 5 годишна възраст. По-големите разбира се възприемат по-бързо. По-малките пък започват по-безопасно; още са малки, падат от ниско, а и нямат неправилните автоматични реакции на по-големите. Да се научи да кара ролери и възрастен човек не е проблем, стига да има желание и смелост. Те най-добре разбират логически, така че бързо се развиват. Може да се научите да карате ролери в паркове, алей, специализирани клубове и школи по ролери и кънки. Ако идвате в Бургас, обадете се: Тел. 0878197022
Как да изберем правилно ролери и ролкови кънки? избор на ролери кънки ролкови кънки избера ролери ролкови кънки Бургас

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Най-посещаваните публикации